Trasee Montane

Munții Călimani

1. Traseul turistic salard – la saracin

Marcat cu punct rosu si lungime de 3 km cu diferenta de nivel de 500 m traseul face posibil accesul spre creasta Calimanului prin Vf. Tihu.Desfasurat prin padure in totalitate, parcurge drumul forestier de pe valea Rusca apoi poteca inclinata prin padure, si ia sfarsit pe culmea Tatarului la intersectia cu cruce galbena. De aici Vf. Tihu este la 40 minute de mers de unde se deschide frumoasa panorama.

2. Traseul turistic Valea IIva Mare – Saua Negoiu

Este traseul principal de acces spre creasta Calimanilor. Lungimea foarte mare de 25 km se desfasoara in mare parte pe drumul forestier al llvei Mari apoi la intersectia dintre Valea Negoiu si Valea Pietrosu I o ia la dreapta pe valea jj Negoiu. Srabatand padurile nesfarsite ale Calimanului privelistea monotona a padurilor se modifica doar pe ultimii 3 km cand iesim in poiana de sub Vf. Negoiu unde langa stana din poiana se afla un izvor ultima sursa de apa inainte de Saua Negoiu. Diferenta de nivel 1100 m dureaza 7¬8 ore mers.

3. Traseul turistic Tihul llvei – Varful Tihu

Traseul marcat cu punct albastru face legatura dintre Valea llvei si creasta Calimanilor prin Vf. Tihu. Intrarea in traseu se face la intersectia vaii Tihu cu valea llvei situata la o distanta de 15 km de Lunca Bradului. La inceput parcurge drumul forestier Valea Tihului pe o distanta de 5 km prin padure apoi in apropiere de izvoarele Tihului valea se deschide iar traseul traverseaza valea superioara a Tihului pe o distanta de 3-4 km pana sub vf. Tihu unde pe o banda defrisata pe o panta foarte inclinata ajunge pe varf. De aici avem una din cele mai frumoase panorame asupra crestei Calimanului. Tot aici putem admira frumoasele stanci ale Tihului cu formele lor interesante. Lungimea de 6,5 km si diferenta de nivel 800 m dureaza 4 ore.

4. Traseul turistic Valea llisoara Mare – Valea Cucumbertul – Poiana Dragus – Saua Nicovala

Acest traseu lung dar foarte frumos trece prin una din cele mai salbatice zone ale Muntilor Calimani. Traseul porneste din Gura vaii llva Mica si urca prin vale pe un drum forestier. Prin firul vaii care are numeroase ramificatii ne putem orienta dupa indicatoarele turistice. La intersectia vailor Cocosul si Cucumbertul o luam la stanga pe valea Cucumbertul. Dupa aproximativ 2 kilometrii traseul paraseste drumul forestier si o ia la stanga pe o creasta secundara care urca abrupt pina in Poiana Dragus. De aici continuam drumul pe o carare lata care merge prin padure pina la Platoul Retitis si traverseaza platoul pina la Saua Nicovala. Atentie pe vreme rea cand conditiile de vizibilitate sunt foarte slabe pe platoul Retitis este foarte mare pericolul de ratacire. in asemenea cazuri nu recomandam traversarea platoului daca nu avem aparat GPS. Ajunsi in Saua Nicovala avem de ales intre mai multe trasee turistice. Saua Nicovala se afla pe creasta principala a Muntilor Calimani. Este un foarte important punct turistic aici intalnindu-se mai multe trasee turistice care pornesc fie din judetul Mures, fie din Suceava sau Harghita. Lungimea traseului este de 20 de km iar diferenta de nivel este de 1200 de metrii. Timpul de mers este de 6 ore. Traseul este marcat cu cruce rosie.

Munții Gurghiu

1. Traseul turistic Gura Vaii Sestina – Valea Sestina – Poiana Moita

Traseul marcat cu triunghi si cu o lungime de 8 km are ca punct de pornire Gura vaii Sestina aflata la 7 km de soseaua asfaltata a vaii Muresului pe valea Iodului. Desfasurata in intregime in padure sfarseste in Poiana Moita loc de belvedere spre Creasta Muntilor Calimani si Gurghiu. Cu diferenta de nivel de 550 m se parcurge in 2-3 ore.

2. Traseul turistic Salard – Creasta Heclan – Poiana Belciu – Poiana Iod

Traseul marcat cu cruce rosie porneste din popasul Salard si urca pe traseul de creasta deasupra tunelului de tren prin padure pana in poiana Belciu apoi din nou padure si se sfarseste in marea poiana a Iodului punct de belvedere spre creasta Calimanului si a Gurghiului. Lungimea 13 km, 650 m diferenta de nivel, durata 4-5 ore.

3. Traseul turistic Salard – Valea Salard – Valea Solea – Culmea Fancel (Vf. Gropsan)

Traseu lung de acces in creasta muntilor Gurghiu, strabate lunga vale a Salardului, apoi se ramifica pe valea Solea pana la izvoare si in cele din urma dupa un urcus accentuat ajunge pe creasta, in totalitate in padure nu are puncte de belvedere doar daca se mai merge 30 minute pana in Vf. Fancel de unde de pe observatorul din varf se vede pana in Ceahlau. Lungimea 20 km cruce albastra 1000 m diferenta de nivel, durata 6-7

4. Traseul turistic Neagra – Creasta Suhacani – poiana Cadareni – Creasta 7 poieni – Neagra

Acest foarte frumos traseu in circuit porneste din gara de tren Neagra prin valea Schwartz pe drumul forestier care merge pe marginea paraului. Dupa aproximativ 500 de metrii traseul paraseste drumul forestier si urca abrupt pana pe creasta Suhacani. Mergand de a lungul crestei vom ajunge pe creasta principala a Muntiilor Gurghiu dupa care in Poiana Zespezel aflat sub Varful Zespezel. Din poiana avem posibilitate de a urca pe varf sau de a continua circuitul care se continua pe curba de nivel pana la Poiana Arsa. Traseul se intoarce la Neagra prin creasta celor sapte poieni trecand prin mai multe poieni de munte foarte frumoase. Iarna creasta celor sapte poieni este ideala pentru practicarea schiului. Lungimea traseului este de 14 km si diferenta de nivel de 600 metrii. Timpul de mers este de 4 ore si 30 de minut. Traseul este marcat cu punct galben.

5. Traseul turistic Neagra – Paraul Schwartz – Poiana Cadareni – Paraul Cadareni – Neagra

Acest traseu circuit permite posibilitati foarte bune de acces spre Varful Zespezel si creasta Sapte Poieni. Traseul porneste din statia de tren din Neagra si ajunge prin valea Schwartz pe drumul forestier de langa parau in Poiana Schwartz. De aici urmeaza o portiune scurta si abrupta pana pe creasta si inaintand prin padure iesim in poiana Cadareni. Prin valea Cadareni pe un drum forestier ajungem inapoi in Neagra. Din Poiana Schwartz porneste un traseu care urca pe Varful Zespezel iar din Poiana Cadareni putem iesi pe creasta Sapte Poieni. Lungimea traseului este de 11,5 km iar diferenta de nivel este de 600 de metrii. Timpul de mers este de 4 ore.

6. Traseul turistic Poiana Schwartz – Varful Zespezel – Poiana Zespezel

In Poiana Schwartz se poate ajunge pe traseul turistic care urca prin Valea Schwartz. Poteca urca abrupt din Poiana Schwartz pana ce iese in creasta principala dupa care urmareste creasta pana pe Varful Zespezel. De aici avem o priveliste superba asupra muntilor Gurghiu si Calimani. Traseul coboara pe partea cealalta a varfului. Poteca trece pe un teren foarte abrupt pe alocuri stancos de aceia pe timp alunecos trebuie avut foarte mare grija. Din poiana Zespezel avem posibilitatea de a ne intoarce in Neagra prin creasta Suhacani. Lungimea traseului este de 1,4 km.

7. Traseul turistic Stanceni – Valea Gudea Mica – Varful Fancel

Traseu lung de acces in creasta Gurghiului strabate valea impadurita Gudea Mica pana la izvoarele acesteia apoi iese intr-o poiana cu priveliste frumoasa spre Calimani unde se afla si o stana. De aici mai merge 40 minute prin padure si iese pe Vf. Fancel de unde de pe observatorul metalic se vede foarte departe jur imprejur. Lungimea traseului este de 13 km si diferenta de nivel 1000 m consuma 4-5 ore de mers.